Eerst een woning kopen of eerst verkopen?

Gunstig om je woning te verkopen

In de huidige markt is het gunstig om je woning te verkopen. Het aanbod is laag, de vraag is hoog en de vraagprijs daarmee ook. ‘Ja, maar ik moet ook nog een woning kopen”, zul je dan zeggen. Klopt maar weet je dat je kansen op het kopen van een woning ook toenemen als je je woning hebt verkocht?

Word de beste koper

Een koper die zijn woning heeft verkocht, kan snel handelen. Doordat je weet wat je kunt financieren en waarschijnlijk geen ontwindende voorwaarden meer hebt, heb je een streepje voor bij de verkoper.

Woning vinden

“Ja, maar ik zal eerst een woning moeten vinden”, zeg je vervolgens. “En straks zit ik zonder dak boven mijn hoofd”, ook een terechte opmerking. Voor het vinden van een woning kun je uiteraard gebruik maken van wensk, maar vlak ook de kracht van een makelaar niet uit. Hij heeft letterlijk de kennis in huis en is als het eerste op de hoogte van woningaanbod, ook wat niet op funda staat.

Eerst een woning kopen of eerst verkopen?


Verkopen zonder risico

En wat betreft ‘geen dak boven je hoofd’ wist je dat je tegenwoordig ook je woning kunt verkopen onder voorbehoud van de aankoop van een andere woning. Je spreekt een termijn af met de koper waarin je op zoek gaat naar een andere woning. Vind je geen woning dan ontbind je de verkoop en blijf je lekker zitten waar je zit.

Verkopen woning doet aankopen

Het probleem in de huidige markt is dat we als verkoper en koper wachten op elkaar. We weten niet van elkaar dat we willen kopen of verkopen. En als we wachten, gebeurt er niets. Wensk probeert dit probleem te ondervangen door vraag en aanbod te matchen. Door jou als zoeker de mogelijkheid te geven om je woonwens kenbaar te maken, zichtbaar voor iedereen.

Peil de interesse in je woning

En door voor jou als verkoper de mogelijkheid te bieden om de interesse in je woning peilen door tussen de woonwensen te zoeken naar je eigen woningprofiel. Niet gevonden, niet getreurd. Je kunt je profiel registreren en automatisch op de hoogte blijven van wensen die matchen met je woning.

Dus kopen of verkopen?

Concluderend. Kun je nu beter verkopen of kopen? Ik heb geen vastomlijnd antwoord op deze vraag. Wel kun je stellen dat je met verkopen de kans vergroot op het kopen, dat je kunt verkopen zonder risico en dat hiermee de markt weer in beetje in beweging komt. Stil zitten kan natuurlijk altijd nog, misschien wel in je nieuwe huis!