Het kopen van een vakantiewoning, droom of werkelijkheid?

Waar wil je een woning kopen

Nederland, Spanje, Curaçao waar zit je met je dromen? Zit je met je hoofd in het buitenland, houd er dan rekening mee dat het qua regelgeving net even anders gaat dan in Nederland. Qua hypotheek, belastingen, grondoverdracht, enzovoort. Laat je goed informeren. Bij voorkeur door iemand die eerder met het bijltje heeft gehakt om verrassingen te voorkomen.

Wat is de staat van de woning

Wordt het nieuwbouwwoning, of opknapper. Vaak worden we verliefd op een ‘authentieke woning met karakter’ en dat is vaak een opknapper. Je kent vast de beelden van ‘ik vertrek’. Dat meestal het plaatje achteraf na een grondige inspectie toch wat anders uitvalt. Ook hier dus de tip. Laat voor de koop een ‘echte’ bouwkundige meekijken en laat de bijkomende kosten berekenen.

Hoe ga je de woning gebruiken

Dan de volgende vraag, wordt het een privéwoning of ga je hem ook verhuren? Richt je de woning in helemaal naar je eigen smaak met tierelantijntjes en persoonlijke ditjes en datjes? Bedenk dan dat er bij eventuele verhuur wel eens wat kan sneuvelen of verdwijnen. Minder romantisch dan je denkt. En mag je de woning wel verhuren? Hoe werkt het belastingtechnisch en hoe regel je de verhuur. De sleuteloverdracht, uitleg en de schoonmaak?


Wie zal het betalen

Een hypotheek krijgen van een Nederlandse bank voor je woning in het buitenland is nét wat moeilijker dan voor een hypotheek binnen Nederland. De hypotheekrente ligt in deze situaties doorgaans stukken hoger, omdat risicocalculatie voor buitenlandse woningen een stuk lastiger is. Bovendien speelt het inbrengen van eigen geld een grotere rol en ligt de lat hier ook hoger.

Een goede makelaar

Al met al veel vragen die je jezelf moet stellen. En de praktijk wijst uit dat als je met je hoofd in de wolken zit, je vaak niet meer helder kunt nadenken. Daarom een laatste tip: zoek een goede ‘matchmaker’, een deskundige makelaar. Die je helpt om de zaken op een rijtje te krijgen en de droom van de realiteit te scheiden

Vakantieliefde of echte liefde

Terug in de realiteit. Was het een vakantieliefde of echte liefde? Blijkt het echte liefde te zijn dan heel veel succes met het vinden van je droomwoning. En als je deze droom in Nederlander zoekt, plaats dan ook deze woonwens op wensk. Dan is je vakantieliefde misschien dichterbij dan je denkt.