Hoe verkort je de zoektocht naar een woning?

Weet wat je zoekt

Waarschijnlijk heb je wel een lijstje in je hoofd met wensen waar je droomwoning aan moet voldoen. Zet dit lijstje eens op papier en geef prioriteiten aan je wensen. Moet een woning beslist het aantal kamers hebben dat jij wilt of kan het ook een kamer minder met de mogelijkheid om later te verbouwen. Met andere woorden weet wat je zoekt maar laat je er ook niet door beperken. Zoek eens ‘verder’ maar houd je hoofdprioriteiten in acht.

Weet wat je kunt zoeken

Misschien nog wel belangrijker dan weten wat je zoekt is weten wát je kunt zoeken. Weet jij precies wat je kunt besteden, of heb je zelf een inschatting gemaakt? Ga eens vrijblijvend in gesprek met een hypotheekadviseur en waarschijnlijk word je verrast. Veel mensen kunnen meer besteden dan ze denken. Belangrijk hierbij is het wel of niet hebben van een koopwoning. Heb je een eigen woning ga dan ook het gesprek aan met een makelaar. Laat de waarde van je woning bepalen en overweeg een verkoop. Hoe sneller je kunt handelen, hoe beter je positie als koper.

Laat weten dat je zoekt

Voordat je kunt kopen, moet je eerst vinden. Laat op zoveel mogelijk plekken weten dat je zoekt. Schrijf je in op woningaanbodpagina’s zoals funda en volg makelaars op instagram en facebook. Nieuw woningaanbod wordt vaak aangekondigd op de socials. Woon je in Friesland, schrijf je dan in op verkoopaankoop.nl en blijf op de hoogte van woningaanbod dat binnenkort in de verkoop komt. Ik ga er overigens van uit dat je woonwens al op wensk hebt geplaatst , maar zo niet, doe dat alsnog en vind de verkoper van je woning buiten funda om.

Maak het persoonlijk

Maak je woonwens persoonlijk, vertel iets over je zelf en je gezinssituatie. Zorg dat de verkoper en/of makelaar je leert kennen. Verkopen gaat lang niet altijd alleen maar over geld, maar ook over gunnen. Dus schrijf je niet alleen online in als zoeker bij een makelaar, maar neem ook persoonlijk contact op. De makelaar zit het dichtste op het vuur, hij is op de hoogte van woningen die binnenkort in de verkoop komen, of woningen die stil in de verkoop staan. Ga eens vrijblijvend het gesprek aan. Wist je dat je hem ook kunt inschakelen als aankoopmakelaar?

Schakel al je hulplijnen in

Weet iedereen dat je op zoek bent naar een woning? Vertel het aan je sportteam, je familie, je vakantievrienden, de motorclub…. Iedereen in 1x bereiken? Plaats dan eens een berichtje op je socials over je woonwens. Maak hier bijvoorbeeld gebruik van een linkje naar je woonwens op wensk. Hoe meer mensen weten van jouw wens hoe groter de kans op het vinden van een woning.

Woning gevonden?

Al de tips afgevinkt? Top. Dit is nog geen garantie tot een nieuwe woning, maar je loopt in ieder geval voorop in de markt. Als er iets voorbij komt dan ben jij als eerste op de hoogte en goed voorbereid. Misschien is je droomwoning dichterbij dan je denkt…