Waar begin je als je overweegt je woning te verkopen…

Oriënteren op de woningmarkt

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is ook van toepassing op het verkopen van een woning. Het is immers geen pakje boter dat je verkoopt, dus neem geen overhaaste beslissingen. Oriënteer je eerst eens op de woningmarkt bij jou in de buurt; staat er iets te koop of is er recent iets verkocht, hoelang staan woningen te koop…

Peil de interesse in je woning

Hoeveel belangstelling is er voor jouw woning? Peil de interesse op wensk. Kijk tussen de woonwensen in jouw omgeving en krijg een indruk van mensen die zoeken naar een woning als de jouwe. Wil je op hoogte blijven van wensen die matchen? Registreer dan je woning. Misschien zit de koper van je woning er al tussen.

Waar ga je wonen na de verkoop?

Wat als je straks je woning verkoopt, heb je dan al een nieuwe plek? Ga je samenwonen, heb je een woning gekocht, ga je huren, of ga je misschien reizen. Essentieel om over na te denken voordat je gaat verkopen. Uiteraard kun je hier ook ruimte voor inbouwen binnen de aanvaardingstermijn en je kunt zelfs verkopen onder voorbehoud van de aankoop van een andere woning.

Kritisch door je eigen woning

Loop eens met het oog van een koper door je eigen woning. Zit die plint nog los, moet er nog een muurtje worden geschilderd, of zit er nog een barst in een raam? Je hebt maar een kans om een eerste indruk te maken. Maak een lijstje met klussen die je nog moet doen en begin in ieder geval alvast met opruimen. Een opgeruimd huis geeft een beter beeld van je woning en bijkomend voordeel je hoeft straks minder in te pakken.

De waarde van je woning

Wat is de waarde van je woning en wat wordt straks de vraagprijs? De woningmarkt is op een hoogtepunt. Het aanbod is laag, prijzen zijn hoog en vraagprijzen worden overboden. Maar geldt dit ook voor jouw woning en blijft de markt zo, of komt er straks weer een daling? Een goed startpunt is een waarde-indicatie online, dit kan op veel makelaarswebsites of nog beter een waardebepaling door een makelaar. Zie hiervoor ook de blog die we hierover schreven.

Hoe ga je verkopen

Als we het dan toch over makelaars hebben. Hoe ga je verkopen? Zelf, met een makelaar, op funda, of ga je liever stil verkopen? Er zijn veel mogelijkheden, maar wat past bij jou. Kun je veel zelf of profiteer je van de kennis van de makelaar. Denk aan het bepalen van de vraagprijs, het maken van foto’s, plaatsing op Funda, de onderhandelingen, het regelen van een energielabel, het opstellen van het koopcontract, enzovoort. Ga in ieder geval in gesprek met een of twee makelaar om een indruk te krijgen van een makelaar, wat hij voor jou kan betekenen en om een idee te krijgen hoe jouw huis in de markt ligt.

Klaar om te verkopen

Ben je klaar om te verkopen? Ik ben benieuwd hoe je door de checklist bent gelopen en of je daadwerkelijk besluit om je woning te verkopen. Er zijn genoeg woonwensen dus, daar zal het niet aan liggen. Succes met het verkopen van je woning voor nu of in de later….