Wat is tegenwoordig de ‘echte’ waarde van een woning?

De online waarde van een woning

Je hoeft maar op een makelaarswebsite te komen en er staat ‘bereken de waarde van je woning’. Maar hoe bepalen ze de waarde… Na wat hands-on onderzoek kom je er al snel achter dat er een verschil is tussen een online waardebepaling en een waardebepaling ter plaatse. Bij een online waardebepaling wordt de waarde van je woning automatisch bepaald aan de hand van kenmerken van je woning, zoals je postcode, m², soort woning en verkoop van soortgelijke huizen uit je omgeving. Met het invullen van deze gegevens ontvang je automatisch een waarde-indicatie.

De reële waarde van een woning

Leuk zo’n waarde-indicatie, maar je woning is natuurlijk wel wat meer dan alleen wat cijfertjes op papier. Een waardebepaling door een makelaar op locatie zal een veel reëler beeld geven. Hij kijkt naast de cijfers uit de markt naar de ligging, de staat, de ruimtes, de keuken, de badkamers. het schilderwerk, de vloeren, de tuin, enzovoort. De makelaar spiegelt dit aan de huidige woningmarkt en daar komt vervolgens een ‘reële’ waarde uit.

De ‘echte’ waarde van een woning

Is de reële waarde vervolgens de echte waarde? Bij de ‘echte’ waarde komt gevoel om de hoek kijken. Voor mij is mijn woning misschien veel meer waard dan de waarde die makelaar heeft bepaald. En als je als koper echt verliefd bent op een woning, is de woning je veel meer waard dan de ‘reële’ waarde. Is dat dan de echte waarde?

De waarde van de waarde...

Uiteindelijk bepaal je zelf wat een woning jou waard is, of je nou een woning wilt kopen of verkopen. Mijn advies als je overweegt te kopen of verkopen, laat je verstand en gevoel samenwerken, hoe moeilijk ook. Dus laat in ieder geval de reële waarde bepalen door een makelaar en bepaal dan vervolgens jouw waarde. Maar ja wat is mijn advies waard…?