3 veelgestelde vragen bij een waardebepaling

Als je overweegt om je huis te verkopen, zie je ze overal voorbijkomen, een gratis waardebepaling hier, een waarde-indicatie daar… Superhandig, als je twijfelt of niet zeker weet wat jouw huis waard is. Wij zetten de 3 meest gestelde vragen voor je op een rij, die met deze krapte in de huizenmarkt regelmatig gesteld worden bij waardebepalingen. Lees de vragen en antwoorden in deze blog!

“Wanneer is het verstandig mijn huis te koop zetten?”

Huizen werden de afgelopen maanden flink overboden, momenteel nog steeds overigens. Maar wat we de laatste weken zien is dat er een lichte bries te zien is op de woningmarkt en de cijfers hiervan. Gemiddeld staat een huis nu 30+ dagen in de verkoop, dit was in het eerste kwartaal van 2022 24 dagen. Nog steeds ligt de verkoopprijs historisch hoog, mocht je daarom van plan je huis binnen nu en drie jaar te verkopen, dan is misschien nu het moment!

Het ligt natuurlijk anders wanneer je bijvoorbeeld net een nieuwbouwhuis hebt gekocht en deze pas over enkele maanden klaar is. Dan is het advies om te wachten met het huis in de verkoop zetten. Wel zijn deze uitspraken onzekerder, want we weten niet of en hoe de prijsstijgingen blijven doorzetten en of je dan minder voor je huis gaat krijgen. Zijn de prijsstijgingen over een half jaar nog steeds aanwezig of kantelt de markt de andere kant op met een daling van prijzen of stabilisatie van de markt? Dat is nu afwachten en de trends in de gaten houden.

“Wat is de waarde van mijn huis en (hoeveel) wordt er nog overboden?”

Wat je huis waard is is vooraf natuurlijk lastig te zeggen. Hier kan een gratis waardebepaling voor worden uitgevoerd. Een makelaar komt dan vrijblijvend bij je langs en neemt je gehele huis op. Dus de ligging van het huis (welke wijk of buurt), hoe is deze onderhouden en de gangbaarheid van het huis. Daarnaast wordt het huis vergeleken met vergelijkbare huizen in de regio en wordt er gekeken naar de marktwaarde. Of er nog wordt overboden en wat er dan vervolgens wordt overboden is de vraag, maar dat dit de laatste maanden enorm veel is, is een feit. Maar wederom de vraag; is dit aan het stabiliseren nu de woningen langer in de verkoop staan of zit hier zelfs een kantelpunt in? Dit is nu echt afwachten en de situatie nauwlettend in de gaten houden. Buiten dat is overbieden natuurlijk niet een vast gegeven. De vraagprijs moet redelijk zijn en bieders bieden alleen datgene wat zij zichzelf kunnen veroorloven.

“Wat is de prijsontwikkeling in jouw gemeente?”

Benieuwd naar wat de prijsontwikkelingen zijn in jouw regio? Laat je goed informeren door experts in de woningmarkt, dit verschilt namelijk per regio. Klik hier voor een kaart met actuele informatie over de prijsstijgingen in het eerste kwartaal van 2022. Makelaars zitten al tijden in het vak en hebben de verschillende situaties in de markt meegemaakt. Met wensk leg je contact met de huizenbezitters, bepaal zelf of en aan wie je verkoopt en of je dit zelf doet of met behulp van een makelaar. Laat je informeren, laat een gratis waardebepaling uitvoeren of regel alles zelf! Krijg in ieder geval toegang tot een uniek huizenaanbod en leg contact. Begin met swipen, liken en matchen. Gratis en vrijblijvend.