Bespaar je de energie...

Prijsstijging energie

De krantenkoppen staan er vol mee… ‘Energierekening straks onbetaalbaar.' ‘Tekort aan gas Europa.' Wel iets wat je tot nadenken zet. Ok, mij tenminste. Wonend in een jaren 70 woning, slecht geïsoleerd en met oude cv ketel. Als je in een nieuwbouwwoning woont, met je warmtepomp en zonnepanelen, baart het je misschien wat minder zorgen.

Zelf energie besparen

Wat kun je eigenlijk zelf doen om toch wat te besparen deze winter? Behalve de cv een standje lager en een dikke trui aan doen, is het goed isoleren van je woning een goed alternatief. Het dak en de vloer blijken de grootste energievreters. Zelf aan de slag is hierbij een optie, ingeval van een beetje handigheid dan. Misschien is er zelfs nog ergens een subsidiepotje. De overheid helpt je op weg met www.verbeterhuis.nl.

(Ver)koop woning en energielabel

Sta je op het punt een woning te kopen of verkopen is de energiezuinigheid zeker ook een punt om rekening mee te houden. Een hoger energielabel verhoogt ook de waarde van een woning. Duurzame woningen zijn steeds gewilder. Een woning die drie labels zuiniger is dan een vergelijkbare woning in de buurt, levert ruim 3,6% meer op bij de verkoop. Dat komt bij de gemiddelde verkoopprijs neer op €10.700,-. Fijn voor de verkoper en slim van de koper.

Besparen of verkopen

Het zette mij aan het nadenken, want heel handig ben ik niet, is het misschien verstandig om te zoeken naar een nieuwe woning? Ons huis is geliefd ook met energielabel G. Het is natuurlijk het overwegen waard. Dus naast het aanvragen van isolatieoffertes, ben ik me stiekem aan het oriënteren op de huizenmarkt. Mijn woonwens en woning staan geregistreerd op wensk en voorlopig staat de cv een standje lager en ligt de warme trui klaar….