Bespaar je de energie...

Energie is een hot topic de laatste tijd, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar wist je dat naast dat de verwachte energiekostenstijging, het vanaf 1 januari 2022 ook verplicht wordt om een energielabel te vermelden bij de verkoop van een huis? A, C, of G, dat maakt nogal een verschil op de energierekening en de prijs van een huis. Wat voor verschil? We doken erin…


Prijsstijging energie

De krantenkoppen staan er vol mee… ‘Energierekening straks onbetaalbaar.' ‘Tekort aan gas Europa.' Wel iets wat je tot nadenken zet. Ok, mij tenminste. Wonend in een jaren '70 huis, slecht geïsoleerd en met oude cv ketel. Als je in een nieuwbouw huis woont, met je warmtepomp en zonnepanelen, baart het je misschien wat minder zorgen.

Zelf energie besparen

Wat kun je eigenlijk zelf doen om toch wat te besparen deze winter? Behalve de cv een standje lager en een dikke trui aan doen, is het goed isoleren van je huis een goed alternatief. Het dak en de vloer blijken de grootste energievreters. Zelf aan de slag is hierbij een optie, ingeval van een beetje handigheid dan. Misschien is er zelfs nog ergens een subsidiepotje. De overheid helpt je op weg met www.verbeterhuis.nl.

(Ver)koop huis en energielabel

Sta je op het punt een huis te kopen of verkopen is de energiezuinigheid zeker ook een punt om rekening mee te houden. Een hoger energielabel verhoogt ook de waarde van een huis. Duurzame huizen zijn steeds gewilder. Een huis die drie labels zuiniger is dan een vergelijkbaar huis in de buurt, levert ruim 3,6% meer op bij de verkoop. Dat komt bij de gemiddelde verkoopprijs neer op €10.700,-. Fijn voor de verkoper en slim van de koper.

Besparen of verkopen

Het zette mij aan het nadenken, want heel handig ben ik niet, is het misschien verstandig om te zoeken naar een nieuw huis? Ons huis is geliefd ook met energielabel G. Het is natuurlijk het overwegen waard. Dus naast het aanvragen van isolatieoffertes, ben ik me stiekem aan het oriënteren op de huizenmarkt. Mijn woonwens en huis staan geregistreerd op wensk en voorlopig staat de cv een standje lager en ligt de warme trui klaar….