Een huis kopen? Een goede voorbereiding is het halve werk

‘Een goede voorbereiding is het halve werk, een uitspraak die op veel situaties van toepassing is en zeker op het kopen van een huis. Want ‘ja’ het kan spannend zijn om in een veranderende markt (lees: stijgende rentes, hoge energiekosten) een huis te kopen, maar er zijn misschien meer mogelijkheden dan je denkt. We laten ons vaak beïnvloeden door het nieuws, verhalen van anderen en eigen aannames, maar als je je goed laat voorlichten dan weet je pas echt wat er mogelijk is.


Heb je een eigen huis?

Als je nog een eigen huis hebt, is het belangrijk om te weten wat hij waard is. De waarde van je huis is immers mede bepalend voor de prijsrange waarin je kunt zoeken. Wist je dat heel veel mensen de waarde van hun huis verkeerd inschatten? Als je voor oktober 2019 een huis hebt gekocht dan ben je nu redelijk verzekerd van een mooie overwaarde. En ook daarna zijn de huizenprijzen nog flink gestegen, wat betekent dat de meeste huiseigenaren nog op een mooi kapitaal zitten.

Waardebepaling van je huis

Op veel makelaarssites kun je een waardecheck laten uitvoeren. Dit geeft een algemene indicatie. Een betere indicatie krijg je door een makelaar uit te nodigen en op basis van een bezoek en van de marktgegevens een echte waardebepaling van je huis te laten uitvoeren. Goed om te weten: de meeste makelaars komen vrijblijvend bij je langs. En voor een duidelijke inschatting van de populariteit van je woning in de huidige woningmarkt zet je je huis op wensk.

Maximaal hypotheekbedrag

Je weet de waarde van je huis, maar wat betekent dat voor de mogelijkheden van de aankoop van een ander huis? Hierbij verschaft een financieel adviseur duidelijkheid. Hij maakt een optelsom van de (over)waarde, rentestand en jouw persoonlijke situatie en komt zo tot een maximaal hypotheekbedrag. Het zal je verbazen wat de mogelijkheden zijn.

Op zoek naar een huis

Over de makelaar en financieel adviseur gesproken, nu weet je wat er mogelijk is... Je zoekt net als iedereen op Funda en schrijft je in op zoekservices bij makelaars. Maar nog belangrijker, je zet je woonwens op wensk, zichtbaar voor iedereen! Want als de verkoper niet weet dat je zoekt dan kan hij je ook niet vinden. Ook hier komt de goede voorbereiding van pas. Hoe specifieker je wens, hoe groter dan de kans dat de verkoper zich voelt aangesproken.

Dicht op het vuur

Over zichtbaarheid gesproken. Zorg dat je ook zichtbaar bent bij de makelaar. Overweeg het inschakelen van een aankoopmakelaar. Een makelaar heeft specifieke kennis over de lokale woningmarkt, die kan afwijken van het landelijke beeld. Bovendien is hij goed en vaak ook eerder op de hoogte van nieuw huizenaanbod of nieuwbouwplannen die bij jouw wensen kunnen passen. Hij zit dus dicht op het vuur!