Een woning kopen? Een goede voorbereiding is het halve werk

Nog een eigen woning

Als je nog een eigen woning hebt, is het belangrijk om te weten wat hij waard is. De waarde van je woning is immers mede bepalend voor de prijsrange waarin je kunt zoeken. Wist je dat heel veel mensen de waarde van hun woning verkeerd inschatten?

Waardebepaling woning

Op veel makelaarssites kun je een waardecheck laten uitvoeren. Dit geeft een algemene indicatie. Een betere indicatie krijg je door een makelaar uit te nodigen en op basis van een bezoek en van de marktgegevens een echte waardebepaling van je woning te laten uitvoeren.

Maximaal hypotheekbedrag

Je weet de waarde van je woning, maar wat betekent dat voor de mogelijkheden van de aankoop van een andere woning? Hierbij kan de financieel adviseur duidelijkheid verschaffen. Hij maakt een optelsom van de (over)waarde, rentestand en jouw persoonlijke situatie en komt zo tot een maximaal hypotheekbedrag. Het zal je verbazen wat de mogelijkheden zijn.

Op zoek naar een woning

Makelaar en financieel adviseur gesproken nu weet je wat er mogelijk is en nu begint het mogelijk maken. Je zoekt net als iedereen op funda en schrijft je in op zoekservices bij makelaars. Maar nog belangrijker je zet je woonwens op wensk, zichtbaar voor iedereen, want als de verkoper niet weet dat je zoekt dan kan hij je ook niet vinden. Ook hier komt de goede voorbereiding van pas. Hoe specifieker je wens, hoe groter dan de kans dat de verkoper zich voelt aangesproken.

Dicht op het vuur

Over zichtbaarheid gesproken. Zorg dat je ook zichtbaar bent bij de makelaar. Overweeg het inschakelen van een aankoopmakelaar. Een makelaar heeft specifieke kennis over de lokale woningmarkt, die kan afwijken van het landelijke beeld. Bovendien is hij goed en vaak ook eerder op de hoogte van nieuw aanbod of nieuwbouwplannen die bij jouw wensen kunnen passen. Hij zit dus dicht op het vuur en jij met hem.

Kopen begint met verkopen

Een woning gevonden? Een verkoper verkoopt zijn woning aan de beste koper. Iemand die dan snel kan schakelen. Als je je eigen woning hebt verkocht en weet wat je kunt financieren dan ben je goed voorbereid, is het halve werk gedaan en is het een kwestie van onderhandelen, een handtekening zetten en verhuisdozen pakken.