Een huis kopen als starter, waar begin je?

Een huis kopen als starter… Dat is tegenwoordig een hele klus. Waar huizen eerst als warme broodjes over de toonbank gingen en een bezichtiging al gauw niet eens meer mogelijk was, is de markt nu aan het kantelen. Desondanks zijn huizenprijzen nog bizar hoog, evenals de rente. Toch op zoek naar een huis, en vraag je je af waar je moet beginnen als starter? Het is geen hopeloze zaak. Wij behandelen in deze blog waar je aan moet denken bij het kopen van een huis als starter!


Scherp budget

Overbieden is in deze tijd bijna niet meer te vermijden, toch moet je hiermee oppassen. Vooral als je echt je droomhuis hebt gevonden, is het verleidelijk om veel geld te overbieden om zo deze woning maar te bemachtigen. Onthoud hierbij dat als je geld overbiedt, je maandlasten per maand ook zullen stijgen. Werk daarom met een scherp budget, zodat je niet voor nare situaties komt te staan in de toekomst.

Staar je niet blind

Probeer je blik eens te verruimen als je zoektocht naar een huis nu al enige tijd duurt. Verruim bijvoorbeeld je zoekgebied, soort wijken of tuin. Soms heb je te harde eisen (voor de huidige woningmarkt), probeer je niet blind te staren!

Denk aan de toekomst

Probeer aan de toekomst te blijven denken bij de aanschaf van een woning. Vooral in deze onstuimige woningmarkt kan je soms je principes een beetje overboord gooien en te gaan voor een huis dat anders is dan je verwachtingen. Hier kan je echter over een periode spijt van gaan krijgen. Onze tip daarom: stel jezelf de volgende vraag: “Zie ik mij over een x aantal jaar nog gelukkig en praktisch in dit huis wonen?”

Vergelijk leningen voor starters

Een hypotheek verkrijgen kan als starter een lastige klus zijn. Er zitten veel regels aan verbonden, al helemaal als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt of flexwerker bent. Gelukkig worden deze regels steeds verder versoepelt, doe daarom goed onderzoek naar verschillende leningen en bij verschillende geldverstrekkers. Hier kan verschil in zitten.

Starterslening

Wist je dat het in steeds meer gemeenten mogelijk is om als starter een speciale starterslening aan te vragen? Zo worden starters tegemoet gekomen en maken zij ook een eerlijke kans op de woningmarkt. Dit is nog niet in alle gemeenten het geval, maar check dit vooral even in jouw regio!

Vergroot je kansen met wensk

Registreer je in een paar simpele stappen als gebruiker op wensk. Geef aan wat je woonwensen zijn, deel anoniem je eigen huis en vul je persoonlijke gegevens in. Geef in een persoonlijk verhaal aan wie je bent, waarom je een nieuw huis zoekt en waar je precies naar op zoek bent. Het is namelijk gebleken dat persoonlijke verhalen werken. Een persoonlijke motivatie kan soms nét het verschil maken en een huizenbezitter ervan te overtuigen contact met jou te zoeken! Je krijgt een melding zodra er huizen matchen met jouw woonwensen. Daarna heb je toegang mooie verhalen en huizen. Registreer je snel!