Krapte op de huizenmarkt

Je ziet het veel in het nieuws, enorme krapte op de huizenmarkt. En dat al een hele tijd, en als we de deskundigen mogen geloven houdt deze krapte ook nog wel een tijd aan. Mensen zijn vaak lange tijd op zoek naar een huis en veel ook zonder succes. Wat houdt deze krapte precies in en wat is de oplossing?



Je houdt Funda al dagen in de gaten, maar bent toch elke keer weer te laat met reageren, je haalt de selectie voor een uitnodiging niet of je wordt elke keer weer overboden, prijzen schieten namelijk door het dak. Iedereen kent het inmiddels wel. Iedereen vist in dezelfde vijver en de krapte neemt alleen maar toe... Er zijn meer huizenzoekers dan koopwoningen. Het wordt steeds lastiger om een huis te kunnen kopen, zowel voor starters als doorstromers.

Wat houdt deze krapte nou precies in?

Het is net als met de economie, is er veel vraag naar huizen, dan lopen de prijzen op en wordt de verkooptijd alleen maar korter. Bij weinig vraag dalen de prijzen en nemen de verkooptijden toe. Veel aanbod leidt tot dalende prijzen, en weinig aanbod zorgt ervoor dat de prijzen stijgen. Het hangt allemaal samen met vertrouwen, je koopt alleen een huis als je vertrouwen in de markt en economie hebt. Vertrouwen dat je een inkomen hebt en deze de komende jaren zult behouden.

Dat is ook wat we nu al een tijd zien, de economie draait goed, de werkeloosheid ligt op het laagste punt ooit, mensen krijgen vertrouwen en durven daarom grote aankopen te doen en grote beslissingen te maken, zoals een huis kopen. Deze aanhoudende vraag zorgt voor een daling van het aanbod. Dit is het probleem waar we nu al een tijd tegenaan lopen op de huizenmarkt.

Bron: Https://www.rtlnieuws.nl/econo...

Op elkaar wachten

Wist je dat er ruim 750.000 mensen overwegen om toch hun huis te verkopen? Dit zijn er veel meer dan er zichtbaar is in het huidige huizenaanbod. Dit komt doordat het overgrote deel van deze huizenbezitters afwacht. Ze wachten op het juiste moment, of wachten eerst totdat ze zelf een huis hebben gekocht. Vaak zijn ze bang voor dubbele lasten of restschulden, of zijn ze bang dat ze hun huis hebben verkocht voor ze een nieuwe plek hebben om te wonen. Dit zorgt ervoor dat mensen eerst willen kopen en dan pas verkopen, maar hier wordt de krapte alleen maar mee versterkt. Huizenbezitters wachten op elkaar, maar wat kunnen we hieraan doen?

Zorg voor beweging in de markt

Het is daarom belangrijk om deze wachtende verkopers in beweging te brengen. De markt heeft behoefte aan transparantie, deze biedt wensk. Meld je aan als gebruiker op wensk, registreer je woonwens en huis en neem zo een kijkje in het onzichtbare aanbod. Swipen, liken en matchen. En dat gratis, vrijblijvend en zonder voorwaarden! Wees iedereen een stapje voor en vergroot zo de kans op het vinden van jouw droomwoning!