Dit is het moment om je woning klaar te maken voor de verkoop.

Goede foto’s

Stel je vindt in november je droomwoning. Ben jij dan voorbereid op de verkoop van je eigen woning? Wat wordt de vraagprijs, hoe ga je hem verkopen en hoe ga je je woning presenteren? Dat laatste begint met goede foto’s. Heb jij foto’s van je woning op je telefoon? Ik niet… En in november wat moois schieten, met kale bomen en een grauwe lucht… Dat wordt lastig. Dus mijn advies doe het nu.

Eerste indruk bepaalt

Maar je woning goed fotograferen, hoe pak je dat aan? Kijk eens om je heen; Is het netjes? staat er niets persoonlijks? Liggen er stapeltjes met post, een wasje hier en daar, een dode plant… Als je je woning presenteert dan wil je het ook goed doen. Want om maar een bekend gezegde erbij te pakken: ‘Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.’

Professionele presentatie

Ok, dus gewoon spontaan wat foto’s maken met je telefoon, dat zou ik niet doen. Of je moet een spic en span huis hebben en een volwaardig hobby fotograaf zijn. Het mondt bij de meesten van ons toch al snel uit in een soort vakantiekiekjes, leuk voor de familie, maar niet om aan een groter publiek te tonen. Om het goed te doen, kijk je kritisch naar je woning en je fotografie-skills.

Woningstyling

Die ene spiegel daar, de plant iets naar rechts, de gordijnen open, de lampen aan, of juist uit. De juiste styling kan je woning optisch ruimer, lichter of moderner maken. Loop eens met een ander oog door je woning, of letterlijk met iemand anders. Je zult zien dat dingen die je nooit zijn opgevallen nu aan het licht komen. Zo kijk ik nu zelf naar een sjoelbak die half achter een kast staat. Nooit aan gestoord, maar als het op de foto moet…

Een beetje hulp?

Ben je kritisch door je woning en tuin gelopen? Viel het mee of moet er nog wat gebeuren? Of vind je het lastig om met een andere blik te kijken? Je hoeft niet alles alleen te doen. Vraag een bekende, of nog beter, loop eens met een makelaar door je woning. Hij ziet elke dag huizen en weet precies hoe je een woning goed presenteert. Styling, foto’s, ook dat is zijn dagelijkse kost.

Verkoopklaar voor het juiste moment

Wist je dat een makelaar je woning verkoopklaar kan maken, zonder dat je hem meteen te koop zet. Dus foto’s, verkoopteksten, enzovoort bereidt hij voor. En op het moment dat jij er klaar voor bent, kun je met een druk op de knop je woning in de verkoop zetten. Dus ben jij er klaar voor als wensk straks een match voor je vindt? Bereid je voor, profiteer van de laatste zonnestralen en misschien een beetje hulp…?