Verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport

Een waardebepaling of een taxatierapport, de één is gratis en voor het andere betaal je een bedrag. Maar wat is nu het verschil? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.Al helemaal in de krappe huizenmarkt van nu snappen wij heel goed dat jij benieuwd bent naar de waarde van jouw huis. De huizenmarkt staat namelijk erg onder druk, wat erin resulteert dat prijzen van huizen door het dak gaan en maar blijven stijgen. Wij bekijken de opties voor je hoe je de waarde van je huizen kunt achterhalen.

Online waardebepaling

Als je online een indicatie van de waarde van je huis wilt berekenen, dan wordt dit berekend aan de hand van de data die op dat moment online beschikbaar is.

Punten waarop waardebepalingen van jouw huis worden gebaseerd:

  • Referentiewoningen
  • Locatie/ligging
  • Staat van het huis
  • Bouwjaar
  • Energielabel

Met de bovenstaande informatie heb je binnen enkele secondes een indicatie van jouw woningwaarde. Uiteraard ben jij zelf altijd nog eindbaas over de vraagprijs van jouw huis, een waardebepaling of indicatie geeft jou alleen een geschatte woningwaarde.

‘Real life’ waardebepaling

Een ‘real life’ waardebepaling komt op hetzelfde neer als een online waardebepaling, maar dan uitgebreider. Een makelaar komt bij jou thuis langs om het huis op te nemen. Hierbij bekijkt hij alle bovenstaande aspecten om een schatting te geven over de waarde van jouw huis.

Omdat tegenwoordig de prijsstijgingen zo snel gaan, kan deze data dus met waardebepalingen achterlopen. Deze kunnen dus minder betrouwbaar zijn en verschillen met de daadwerkelijke waarde. Daarnaast wordt bij een waardebepaling ook geen rekening gehouden met de vraag naar een bepaald type huis of naar de staat van onderhoud van een huis. Een waardebepaling is daarom een goede inschatting van de woningwaarde, maar wil je de waarde echt specifiek berekenen dan is een taxatierapport het antwoord.

Taxatierapport

Bij een taxatierapport wordt de waarde van jouw huis vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Dit rapport heb je bijvoorbeeld nodig voor het financieren van de koop van een huis, een verbouwing en/of het aanvragen van een hypotheek. Bij een taxatierapport wordt nog veel specifieker onderzoek gedaan naar allerlei zaken met betrekking tot het huis, en dus door een onafhankelijke taxateur, daarom is het erg betrouwbaar.

Het verschil

Het grootste verschil tussen een taxatierapport en een waardebepaling is dat je met een waardebepaling niet naar de bank kunt stappen om een hypotheek aan te vragen. Een waardebepaling is alleen een schatting. Een taxatierapport is een uitgebreid rapport met een zeer betrouwbare waarde voor je huis.

Jouw persoonlijke situatie

Het hangt van jouw persoonlijke situatie af welke van de twee opties, een waardebepaling of een taxatierapport, het beste is. Laat je informeren door de deskundige en ervaren makelaars, en vraag anders hoe dan ook een gratis en vrijblijvende (online) waardebepaling aan. Zo heb je in ieder geval een inschatting van de woningwaarde!