Wat voor invloed heeft de stijgende rente op het verkopen van je huis?

De kranten staan er vol mee: de rente is aan het stijgen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de verkoopkansen van jouw huis? Lees het in de blog.De kranten staan er vol mee: de rente is aan het stijgen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de verkoopkansen van jouw huis? Woonwensen zijn vaak sterk afhankelijk van het maximaal af te sluiten hypotheekbedrag. Nu de rente per week (of soms zelfs per dag!) verandert, is het van belang dit goed in de gaten te houden. Want wat veel mensen niet beseffen: een stijging van de hypotheekrente zorgt er doorgaans voor dat mensen minder geld kunnen lenen voor de aankoop van een woning.

De rente stijgt
Waar je begin dit jaar nog een hypotheek kon afsluiten voor ongeveer 1,5 procent zit je nu al op zo’n 4,5 procent. Deze fikse stijging zorgt ervoor dat het maximaal af te sluiten hypotheekbedrag daalt. Als er minder geleend kan worden zorgt dat er dus ook automatisch voor dat veel mensen hun maximale aankoopprijs moet verlagen. Een verschil van 2% kan zo al een verlaging van € 15.000,- betekenen op het maximaal te lenen hypotheekbedrag! Vooral voor starters in de markt zijn dat aanzienlijke bedragen. Een verlaging van het maximaal te lenen hypotheekbedrag kan er dus voor zorgen dat minder mensen in jouw huis geïnteresseerd zijn. Deze daling in interesse is niet omdat ze het niet willen betalen, maar omdat ze het niet kunnen betalen.

Huizenprijzen gaan dalen
Door de stijging van de rente ligt er de verwachting dat de huizenprijzen in de nabije toekomst gaan dalen. Cijfers van de NVM laat zien dat deze daling nu al is ingezet. De gestegen hypotheekrente, de hoge energiekosten en de inflatie zorgen ervoor dat de huizenmarkt aan het afkoelen is.

Waar doe je goed aan?
De rente is dus aan het stijgen en de huizenprijzen dalen vermoedelijk. Al deze bewegingen zorgen voor onrust op de huizenmarkt. Vooral voor doorstromers kan deze kentering in de markt erg spannend zijn. Want waar doe je goed aan? Je huis eerst verkopen of toch eerst zelf op zoek naar een andere woning?

Vergroot je kans op de woningmarkt met wensk
Wensk zorgt ervoor dat je op een laagdrempelige manier inzicht krijgt in jouw positie op de woningmarkt. Registreer jezelf op wensk en meld je woning aan. Binnen no time kun je zien hoeveel belangstelling er voor jouw huis is. Door de interesse in jouw woning (gratis!) te peilen heb je een duidelijk beeld van jouw huidige positie in de woningmarkt. Is er veel animo? Dan kun je met een gerust hart op zoek naar je nieuwe droomhuis. En als je je woning toch aanmeldt, geef je dan ook direct je woonwens door? Wie weet hebben wij je #dathadiknooitdurvendromenhuis al in ons systeem staan!